Medicinska fakultetens installationsföreläsningar

Medicinska fakultetens nya professorer 2020 och 2021 håller sina installationsföreläsningar. Föreläsningarna kan ses på plats och via direktsändning.

Måndag 15 november
Universitetshuset, Lärosal IV

09.15 Inledning av Medicinska fakultetens dekanus, professor Karin Forsberg Nilsson

Ulf Risérus: Mat som medicin.

Lena Wettergren: "Ont, det gör ont" - sexuella problem hos personer med cancer.

Sebastian Barg: Physiology on the smallest scale – how insulin is released and what’s wrong when it isn’t.

Dick Wågsäter: Framtidens sjukdomsdiagnosdetektiv.

10.40 Paus

11.00 Simon Cervenka: Den förvrängda verklighetsuppfattningens biologi – ledtrådar till framtidens behandling vid svår psykisk sjukdom.

Anna Rostedt Punga: Mind the Gap – från signalfel till Myasthenia gravis och sagans Trötter.

Mia Ramklint: Barnpsykiatri – ur flera perspektiv.

Ellika Thelaus Schalling: Tiga är silver, tala är guld – förbättrad kommunikation efter skada eller sjukdom i hjärnan.

Tisdag 16 november
Universitetshuset, Lärosal IV

13.15 Inledning av Medicinska fakultetens dekanus, professor Karin Forsberg Nilsson

Gustaf Ljungman: Utmaningar inom barncancerområdet. Är precisionsmedicin lösningen?

Anna Bill-Axelson: Att hitta balansen vid prostatacancer.

Liisa Byberg: Vad gör en epidemiolog, egentligen? Epidemiologi som forskningsmetod.

Danielle Friberg: När snarkningar och sömnproblem kan opereras bort.

14.40 Paus

15.00 Eva Kosek: Smärta som sjukdom – när smärtan slutar vara en nödvändig varningssignal och blir en meningslös plåga.

Miklós Lipcsey: Vägen till och från kritisk sjukdom – en fråga på liv och död.

Per Liss: Från bild till bot på 100 år.

16.00 Paus

16.20 Mark Lubberink: Antimateria in action – kvantitativ avbildning av kroppens funktioner med PET.

Peter Stålberg: Hormoner och ondskan.

Andreas Thor: En oral presentation av forskning och framsteg inom käkkirurgi.

Torsdag 18 november
Universitetshuset, Lärosal lV

Anna Dimberg: Nya principer för blodkärlsriktad cancerterapi.

Lars Feuk: Kartläggning av människans arvsmassa – nya insikter med nya tekniker.

Patrick Micke: Kartografin av cancerimmunitet.

10.20 Paus

11.40 Sven Nelander: Cancerns gåta – har datorn svaret?

Gustav Ullenhag: Så kan din kropp döda cancerceller.

Föreläsningen ges under installationsveckan som avslutas 19 november med den högtidliga professorsinstallationen i universitetsaulan.

Titta på föreläsningarna.