Framtidsakademin – Klimat, makt och motstånd bland unga

• Date: –19:00
  • Location: Online via Zoom: https://uu-se.zoom.us/j/62930347505
  • Lecturer: Maria Ojala, Universitetslektor, Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete, Örebro universitet
  • Website
  • Organiser: Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, CEMUS, Folkuniversitetet Uppsala och Uppsala Stadsbibliotek
  • Contact person: Daniel Mossberg

Varmt välkommen till en öppen föreläsning med Maria Ojala, Universitetslektor, Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete, Örebro universitet “Klimat, makt och motstånd bland unga”

Unga har utkristalliserats som en grupp som har ett starkt engagemang inför klimathotet genom klassiska sätt att praktisera motstånd på såsom Fridays for Future och de globala skolstrejkerna. Men unga kan också utmana maktstrukturer indirekt genom att försöka leva enligt sina framtidsideal i vardagslivet. Att i praktiken utmana ohållbara normer, genom exempelvis klimatvänliga matval, kan leda till hopp men även konflikter. Presentationen fokuserar på forskning med unga om spänningar och ambivalens som uppstår när de försöker leva hållbart inom det ohållbara samhällets gränser samt olika hanteringsstrategier de använder sig av.

Maria Ojala är docent i psykologi vid Örebro Universitet och har forskat om hur unga relaterar till globala hållbarhetsproblem i över 15 år.