Öppna föreläsningar: Vi svär så in i Norden!

23 February 2015

Svordomar står i fokus när språkforskare träffas i början av mars.

Vad tycker vi om svordomar egentligen och hur svär svenskar på engelska? Dessa är några av de frågor som forskarna i nätverket SwiSca, Swearing in Scandinavia, tar upp under en eftermiddag med öppna föreläsningar den 5 mars.

Under rubriken Vi svär så in i Norden! bjuder skandinaviska språkforskare in till en populärvetenskaplig eftermiddag. Det blir tre korta föredrag och ett panelsamtal av och med nordiska svordomsforskare, bland andra Lars-Gunnar Andersson, mångårig medarbetare i radioprogrammet Språket. Allmänheten hälsas hjärtligt välkommen.

Dagen efter de öppna föreläsningarna kommer svordomsforskarna att ha ett symposium med vetenskapliga presentationer. Bland annat kommer Mona Enell-Nilsson vid Vasa universitet att prata om översättning av svordomar och skällsord med språkväxling i Jens Lapidus kriminalromaner. Michael Gauthier vid Université Lumière Lyon 2 i Frankrike diskuterar män och kvinnors olika sätt att tala. Är det verkligen så att män svär och är vulgära medan kvinnor är pryda?