World Class Universities: A Contested Concept

• Datum:
  • Plats: Humanistiska teatern
  • Arrangör: Den högre utbildningen som forskningsobjekt (HERO). http://www.edu.uu.se/forskning/utbildningssociologi/natverk/hero/
  • Kontaktperson: Judit Novak
  • Konferens

Konferensens syfte är att samla och fokusera ledande forskning om globalisering, standardisering och harmonisering av den högre utbildningens normer och praktiker både som en grund för, och som en effekt av, rankningar och strävan att skapa och upprätthålla universitet i “världsklass”.

Det finns mycket forskning kring HE-policy och kvalitetssäkring, men forskningsläget är fragmenterat på olika sätt. Dels handlar forskningen ofta om nationella system, dels utgår forskningen oftast från skilda kunskapsintressen (ekonomiska, organisationsteoretiska, historiska mm). Utgångspunkten för detta symposium är trefaldigt. För det första ligger betoningen på rankningar som ett globalt fenomen. För det andra är målet att integrera resultat från olika forskningsinriktningar.

Symposiet kommer att samla sociologer, historiker, statsvetare, organisationsteoretiker, medieforskare, utbildningsvetare, filosofer och antropologer verksamma i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Storbritannien, Portugal, Nya Zealand, Kina och USA med syftet att stimulera, integrera och konsolidera framstående forskning om den högre utbildningen och därmed ge ett konkret bidrag till teori- och metodutveckling, men också erbjuda resultat till nytta för utbildningspolitikens olika aktörer och utövare.

Konferensen hålls på engelska.